1:32 Ombouw projecten

donderdag 29 december 2011

Blokpost-32 Nieuws 29 december 2011

Project station Ochsenhausen.
Over het spoor 1 project Ochsenhausen valt ook weer wat te melden. Omdat ik als voorbeeld het smalspoor station van Ochenhausen ga gebruiken voor het spoor 1 project heb ik kontakt opgenomen met het museum welke de lijn Biberach - Ochsenhausen exploiteerd. De vraag die ik gesteld heb is zijn er nog tekeningen beschikbaar van het station Ochsenhausen in de periode rond 1920. Na ene paar dagen verscheen er een mail in mijn mailbox met een aantal scans van het sporenplan plus de gebouwen rond 1900. De afmetingen enz. zijn duidelijk terug tevinden en te herleiden. Met deze tekeningen als basis kan ik verder gaan denken en dromen. Dit project ga ik ook weer samen met zoon Joost doen. Voorlopig blijft het nog bij informatie verzamelen en nadenken hoe dit model vorm gaan geven. Dit ook een leuk deel van de hobby gewoon nadenken en zoeken wat er te vinden is.


Het stations gebouw van Ochsenhausen rond 1900

Het rechter gedeelte van het sporenplan Ochsenhausen.

Sporenplan linker gedeelte Ochsenhausen.
Hier een paar voorbeelden van de ontvangen tekeningen. Zeker het sporenplan is interessant omdat het een eindstation van een smalspoorlijn is. De Tssd Mallet locomotief 99 633 welke door KM1 geleverd gaat worden heeft dienst gedaan op deze lijn en staat nu in de lokloods van Ochsenhausen te wachten op een restauratie. Nu heeft vorige week KM1 ook aangekondigd dat ze de smalspoor locomotief serie BR 99.64 - 99.65 gaat maken de VIk een 5 assige smalspoorlocomotief. Is te bestellen tot 31 december 2012  het zal nog wel even duren voordat deze geleverd gaat worden. De levering van de Tssd Mallet is gepland in 2012. Ook zijn er inmiddels een aantal smalspoorrijtuigen aangekondigd welke dienst deden op deze lijn. Dit wordt ook nog even wachten maar de plannen zijn er. Al dit moois in combinatie met de smalspoorrail van Fa. Hosenträger zijn de ingrediënten om er wat moois van te maken. Overigens heeft KM1 ook een compleet smalspoor railprogramma ontwikkeld en is inmiddels te bestellen.

Hoe we het geheel vorm gaan geven is nog niet allemaal bedacht maar wel staat vast dat we met project toch weer eens de boer op gaan om te laten zien op een show of iets dergelijks. Ja het bloed stroomt waar het niet gaan kan. Dit is wel ver voorruit denken maar dat is ook wel weer leuk. Het doel is om op de schaal 1:32 iets moois te maken en niet alleen kale platen met wat rond rijdend materieel. Dat zien we al zoveel.

Er was van en naar Ochsenhausen ook rolbok en rolwagen verkeer dus dat maakt het extra interessant om juist voor dit voorbeeld te kiezen.  Ook interessant is dat er voor 1930 ook nog een draaischijf aanwezig was op dit station en de locloods maar 1 spoor had. Dit maakt het allemaal wat kleiner en kneutiger om na te bouwen. De toegeleverde tekeningen bevestigen dit ook. Prima voorbeeld dus om lekker aan te bouwen.

Het eerst volgende wat ik ga doen is een smalspoorwissel bouwen met de onderdelen van Fa. Hosenträger. Eens even kijken hoe dat allemaal gaat.

Het ziet er naar uit dat in 2012 ik wat rustiger heb en dus meer tijd om lekker te bouwen aan de diverse onderhanden zijnde projecten.

Informatie over de toegepaste ballast.
Gekocht bij Intra tuin  merknaam: Aquarium bodembedekker Grind graniet Firenza. Prijs €5,99 per zak. Voor dit bedrag heb je 8 KG graniet ballast. Alvast maar 4 zakken in geslagen je weet nooit of dit product leverbaar blijft. Voor dat ik het materiaal gebruik doe ik een paar handen in een oude wokpan en laat het behoorlijk warm worden op een gaspit. Dan is in iedergeval het vocht er uit en de bacteriën dood. Hier na volgt het zeven met de bekende groentenzeef.
Graniet ballast links voor 1:43,5 en rechts voor 1:32
Op de bovenstaande foto de gezeefde soorten te zien. Links is het fijne ballast geschikt voor spoor 0 en rechts wat overblijft geschikt voor spoor 1.
CdJ

1 opmerking:

  1. heel mooi thema Cor, en inderdaad geknipt voor een (module)baan. Ben heel benieuwd

    BeantwoordenVerwijderen