1:32 Ombouw projecten

zondag 7 oktober 2012

Blokpost-32 Nieuws 07 oktober 2012

Er is nog niet heel veel nieuws te melden uit de Blokpost-32 hoek. Behalve dan dat ik een modificatie heb uitgevoerd aan mijn Kiss DRG BR 58 1419.

Een opvallende afwijking aan deze prachtige locomotief was dat de afstand tussen de tender en de locomotief  veel te groot en eigenlijk onacceptabel was. Op een Duits spoor 1 forum is er wel wat over geschreven maar een concrete oplossing was er niet. Nu is de koppelconstructie tussen tender en locomotief door Kiss wel instelbaar gemaakt maar zelfs met de instelling waar de afstand minimaal zou moeten zijn bleef er toch nog een behoorlijk gat over tussen de tender en de locomotief.

DRG BR58 1419 oude locomotief tender afstand.
De stoute schoenen aan getrokken en een mogelijkheid bekeken hoe we de afstand tussen de locomotief en de tender zouden kunnen verkleinen tot een acceptabel geheel.
Als eerste bleek dat het koppelmechanisme in de locomotief een behoorlijk stuk kon worden opgeschoven maar dit hield in dat er twee nieuwe gaatjes van 2.0mm in de montageplaat van het koppelmechanisme moesten worden geboord en in het frame waar dit mechanisme op was vastgeschroefd twee nieuwe gaatjes geboord van 1,6mm met daarin M 2.0 draad getapt. Van de nieuwe 2.0 mm schroefjes werden de koppen in hoogte gehalveerd om zo te passen onder het draaiende koppelingsmechanisme. Deze ingreep maakte de afstand tussen tender en locomotief al een stuk realistischer. Maar er was nog meer mogelijk. De rechthoekige pen waarmee de verbinding met het koppelmechanisme van de locomotief werd gemaakt kon ook nog een stuk verder onder de tender worden gepositioneerd. De ingreep hier was een extra gaatje boren in de beugel waarmee de koppelpen aan de tender is verbonden en de rechthoekige koppelpen een stukje in korten. De pen inkorten was noodzakelijk om dat deze anders tegen twee leidingen aan zou drukken de pen was lang genoeg en inkorten was dus geen probleem. Dit scheelde ook weer een aantal mm. Het volgende probleem deed zich nu voor n.l. dat de overloopplaat tussen tendervloer en voetplaat van de locomotief veel te lang was en tegen de zijkanten van de cabine aan drukte. De oplossing was om de plaat 7mm in te korten en weer netjes af te werken. Na deze ingrepen was de afstand realistisch en verbeterde enorm het zijaanzicht van de locomotief. Ja het is even slikken om deze wijziging aan te brengen aan je dure messing model maar het is niet anders. Ik heb er totaal geen spijt van en het resultaat is een kort gekoppelde locomotief en tender.


DRG BR 58 1419 Verbeterde locomotief tender afstand.
Alles klopt nu de leidingen tussen de locomotief en tender komen netjes tegen elkaar en het tenderframe past  netjes tussen de opstaptreden naar de kabine. Omdat het kortkoppelingsmechanisme kompleet intact is gebleven rijdt de locomotief nog netjes door de bogen die ik zal gaan toepassen.

De radstand van de BR58 =15395mm in schaal 1 (1:32) = 481,1mm. Nagemeten na de aanspassing is d e radstand van het model nu ook inderdaad 418,1 mm.

Het bovenstaande is mijn eerste wijziging aan een 1:32 locomotief. Was echt noodzakelijk aan deze toch schitterende locomotief.

Ook staat er er nog een DRG BR 95 in bestelling bij Kiss maar gezien de perikelen bij Kiss hoop ik wel dat deze nog geleverd gaat worden. Dit is even afwachten.

DRG BR95 0134  foto Kiss.
CdJ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten