1:32 Ombouw projecten

woensdag 11 november 2020

Blokpost-32 Nieuws 11 november 2020

 Er zijn weer wat ontwikkelingen te melden over mijn 1:32 Kupferzell spoorweg.

Bouw "Gelenkdrehscheibe".

De bouw van de 20,5 meter draaischijf vordert behoorlijk. Het is een grote klus maar geeft veel inzicht en ook bouwplezier.

De draaibrugdelen beginnen hun vorm te krijgen op onderstaande foto nog met tijdelijk kartonnen bedieningshuis om te proberen. 



De brugdelen zijn geheel uit messing opgebouwd met zoveel mogelijk details zoals klinknagels welke ook op het 1:1 voorbeeld in grote hoeveelheden te zien zijn. 


Het bedieningshuis is als basis gefreesd uit dun triplex, de ramen met de vele van 1.0 mm brede stijlen worden gefreesd uit aluminium. De inrichting van het bedieningshuis wordt ook zoveel mogelijk nagebouwd. 






 

Het loopwerk van de brugdelen is best wel complex maar ook hier probeer ik weer zoveel mogelijk het 1:1 voorbeeld te benaderen. Al de onderdelen van de trucks waar de wielen in gemonteerd zijn zijn ook weer gefreesd uit messing, de wielen zelf zijn van staal. Ook heb ik de tandwielen toegevoegd die in het model geen functie hebben maar wel meedraaien met de wielen. De aandrijving van de draaibrug gebeurt bij het model op een andere manier. 




Bebouwing 

Als leuke toevoeging aan de rolbokken verlading heb ik een gebouwtje van de Fa. Stangel modellbau gebruikt wat verkocht wordt als "Weichenwärterhaus" ik heb het rangeerders onderkomen genoemd en in gericht met kachel, bureau, stoelen en houten vloer. Het bouwpakket is gemaakt van gelaserd karton van verschillende dikten leuk om te bouwen.



Signaalsysteem.

Gepland is om voor Kupferzell een realistisch signaalsysteem te bouwen met handels en een mechanisch werkende beveiliging. Dit is een grote uitdaging omdat we ook hier alles zelf moeten maken want in de handel is niet zoveel en wat er verkrijgbaar is is gemaakt uit kunststof en vrij prijzig. Zelf aan de slag is de enige  mogelijkheid om zo'n systeem degelijk en betaalbaar te construeren. 





Op de bovenstaande foto's is een opstelling te zien 8 handels voor het schaduwstation gemonteerd op een tijdelijke grondplaat. De mechanische vergrendeling in in aanbouw en kan dan gekoppeld worden aan de handels. Koste tijd maar dan heb je ook wat. Alle onderdelen van de handels zijn zelfgemaakt behalve de modelboutjes, moertjes en veren deze zijn gekocht bij Fa. Knupfer. De meeste onderdelen zijn van  aluminium of messing behalve de wielen waarover de trekdraden komen deze zijn van perspex. Alle onderdelen zijn in huis CNC gefreesd.

Rollend materieel.

Er is ook weer wat rollend materieel aan de spoorweg toegevoegd een voorbeeld is de kleine BR 98 7505 een fraai product uit het huis KM1. 



Deze kleine machine is goed inzetbaar voor licht personentreinen rangeerwerk op het station. Mooi gedetailleerd en rijd prachtig. Compleet met rook en geluid. 





Voor het postvervoer is het fraaie Post-brief rijtuig van Wunder aangeschaft past heel goed bij de stam Pruisische coupe rijtuigen. Mooi zwaar rijtuig met inrichting en verlichting draaistellen met werkende bladveren. Een aanwinst. 

Alle foto's Copyright Cor de Jong.

Wordt vervolgd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten