1:32 Ombouw projecten

dinsdag 22 juni 2021

Blokpost-32 Nieuws 22 juni 2021

Het is weer eens tijd voor een Blokpost-32 nieuws. De afgelopen tijd is er weer veel gebouwd en toegevoegd aan de 1:32 Kupferzell spoorweg.

Bouw van de draaischijf.

🚫De bouw van de draaischijf is een complex project waarin al veel tijd is gaan zitten en zal nog wat tijd kosten. Maar het einde is inzicht de brugdelen zijn op details na bijna klaar en de eerste testen of het allemaal werkt in samenwerking met de relaisbesturing zullen plaats gaan vinden. Als dit allemaal werkt dan kan het afwerken beginnen met details enz. Is dit allemaal af dan kan de draaischijf geplaatst worden en kan het locomotieven depot afgewerkt worden. Inmiddels is de bouw een stuk verder en wordt er aan de details gewerkt. De testen met de besturing zijn prima verlopen. 

Bedienhuis draaischijf. Foto CdJ 
Details kleine locomotieven loods.

🔧In de kleine locomotieven loods zijn een aantal details toegevoegd zoals de houten luiken welke de werkkuilen afdekken. Deze luiken zijn gemaakt van hout. Een aantal van 34 stuks  houten frame's zijn  CNC gefreesd en op maat gemaakte planken in de frame's gelijmd toegevoegd zo zijn er 34 luiken gemaakt. Ook heeft ieder luik een kleine metalen ring om het luik open te kunnen trekken. Vervuiling van de luiken maakt het geheel af. 

Afdekluiken voor werkkuil in de locomotieven loods. Foto CdJ 


Voor het laswerk is een kar met lasbenodigdheden gebouwd. Hiervoor heb ik een bouwpakketje van MiniArt gebruikt. 

Laskar voor in de locomotievenloods. Foto CdJ.

Olievaten met smeermiddelen voor de machines. Foto CdJ.

Een rek met vaten voor de noodzakelijke smeerolie is ook samengesteld uit MiniArt onderdelen waarbij ik zelf een metalen frame heb bedacht en gemaakt met wat teken en CNC freeswerk. 

Bebouwing.

🏡Ook moet er zo langzamerhand aan wat meer bebouwing gewerkt worden om de spoorweg aan te kleden. Voor de rangeerders werkzaam bij de verlading van normaalspoor wagons op de smalspoor rolbokkken is een klein onderkomen gebouwd met behulp van een bouwpakket van de Poolse firma Stangel. Een leuk gebouwtje samengesteld uit gelaserd karton- en kunststofdelen. Zelf heb ik wat zaken toegevoegd zoals een houten vloer, metalen schoorsteen, en wat interieur delen zoals stoel, bureau, lampen en div. gereedschappen van MiniArt. Voor de dakbedekking is fijn schuurpapier gebruikt dit heeft meer textuur dan de zwarte papieren strippen welke bij het bouwpakket zaten. Wat vervuiling en een hanglamp met ledverlichting maakt het geheel af. 

Rangeerders onderkomen. Foto CdJ. 

Bij het smalspoorstation komt een seinhuis welke wordt gebouwd met behulp van een bouwpakket van KM1. Dit is een mooi bouwpakket met gelaserde hdf en kunststof onderdelen. Een aantal detail onderdelen zoals dakgoten en alles wat daarbij hoort zijn 3D geprint. Ook de dakleien zijn 3D geprint. Voor de inrichting is een apart bouwpakket van KM1 aangeschaft wat is ook samengesteld is uit 3D geprinte onderdelen. 

"Stellwerk"Kupferzell-Nord. Foto CdJ.


Inrichting van het "Stellwerk" Foto CdJ.

Een uitbreiding is dat aan het eind van de spoorweg een stadsdeel wordt gebouwd waarbij waarschijnlijk huizen van de firma Stangel gebruikt gaan worden, ik moet dat nog bekijken maar het is een mooie afsluiting van de spoorweg en geeft aan dat er ook nog een stadsdeel is. De stadstram van MiniArt krijgt daar ook een plaats. Moet allemaal nog uitgewerkt worden maar dat is het leuke aan deze hobby. 

De tekeningen voor een te bouwen transformatorhuis zijn ook klaar naar voorbeeld van het transformatorhuis wat staat in het "Freiland Museum". In dit openluchtmuseum staat ook het stationsgebouw van "Kupferzell" wat ik als voorbeeld heb gebruikt voor mijn stationsgebouw. 

Begroeiing.

🌲Aan de begroeiing van de spoorweg wordt ook gewerkt inmiddels zijn de eerste bomen geleverd door de Poolse firma MBR. Deze bomen zijn hand gemaakt in Polen en zien er zeer realistisch uit. Ook andere artikelen zoals struiken en grasmatten komen bij deze firma vandaan. Ook kunnen eer bomen zelf gemaakt worden maar dat moeten we nog gaan avonturen want  veel ervaring daarmee heb ik nog niet. Nu zijn er op YouTube voldoende instructie video's te vinden en de fraaie uitgebreide boekwerken van Gordon Gravit geven ook een duidelijk handvat hoe realistische bomen te maken. 

MBR dennenboom. Foto CdJ. 
Rollend materieel.

🚂De lang verwachte KM1 rongenwagons Rmms33 zijn inmiddels geleverd en een prima aanvulling op het goederenwagen park. De wagons kun je van allerlei soorten lading voorzien veel verschillende ladingen kun je zelf maken en zo afwisselend de wagons met afwisselende ladingen inzetten. Zoals we gewend zijn zien de wagons geleverd door KM1 er prachtig uit al zou de vloer een ander kleurtje mogen krijgen en zijn kunststof "Zettelkästen" door metalen geëtste Dingler DRG "Zettelkästen" vervangen maar dat is dan ook alles. 

KM1 Rmms33 met en zonder rembordes Foto CdJ.

KM1 Rmms33 met rembordes. Foto CdJ.

 Ook is een een groot volume wagon van het type Glmhs "Leipzig" afgeleverd mooi gebouwde messing wagon van de leverancier KM1. 

Grootvolume wagon Glmhs "Leipzig" Foto CdJ 

Elektrotechniek.

🔌Door de toename van het DCC stroomverbruik door meerdere locomotieven, verlichte rijtuigen enz. is het noodzakelijk om een DCC booster toe te voegen aan het DCC systeem. Bij de aanleg van het DCC systeem van Kupferzell is met vooruitziende blik besloten om de spoorweg in 3 DCC secties te verdelen welke onderling gekoppeld zijn met professionele degelijke stekers. Deze constructie is gekozen om een DCC booster eenvoudig te kunnen toevoegen. De nieuwe Lenz booster LV103 is inmiddels geleverd ik moet deze nog samenbouwen met een voeding in een aparte metalen behuizing. Voor de koppeling van de in aanbouw zijnde mechanische bedieningshandels met mechanische vergrendeling is de module met de galvanische scheiding van de door de bedieningshandels bediende schakelaars al gebouwd. Deze module met reedrelais bewerkstelligd deze scheiding tussen de schakelaars en de Lenz LW 150 "Tastenmodule" 

Administratie van storingen en aanpassingen.

💻Voor het vastleggen en bijhouden van storingen en verbeteringen van de spoorweg is er een Microsoft Acces database samengesteld waarin alle problemen, storingen en verbeteringen per locomotief, rijtuig, wagon, seinenstelsel, onderbouw enz. vastgelegd worden. Dit lijkt overdreven maar het geeft inzicht welke problemen er voorkomen en motiveert ook om de kleine problemen op te lossen. Door verschillende selectie regels te programmeren kan er per item de problemen inzichtelijk gemaakt worden. Ook een overzicht van nog niet opgeloste problemen is erg handig. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten