1:32 Ombouw projecten

zondag 17 november 2013

Blokpost-32 Nieuws 17 november 2013


Voortgang aanleg emplacement "Kupferzell"
Machinist Carl en stoker Euwe constateren dat het bouwen aan het emplacement van  "Kupferzell" op schema zit en dat er binnenkort proef gereden kan worden. De landmeter is druk bezig geweest om de juiste positie van de rails en wissels te bepalen. De montage van de raildelen en wissels is in volle gang. Wel heeft Carl van de bouwdirectie vernomen dat er problemen zijn met de toelevering met de railmaterialen. Het toeleverende  bedrijf Fa. Hosenträger heeft helaas zijn activiteiten verkocht aan de firma Nolte. Inmiddels is er al contact gezocht met het de nieuwe toeleverancier om de nog noodzakelijke wissels en raildelen te leveren. Voorlopig kan de constructie van het emplacement door gaan met de alreeds toegeleverde en gemonteerde wissels en raildelen. 
Carl en Euwe bekijken de constructie van het 1:6,6 wissel. Foto CdJ
Voor het duidelijk aangeven van de stand van de wissels zijn de benodigde gegoten frame's, stelstangen en lantaarns inmiddels besteld bij de firma ASOA. Deze onderdelen moeten op de locatie gemonteerd worden. De DRG type wissellantaarns worden voorzien van verlichting zodat s'avonds op het donkere emplacement de stand van de wissels goed te zien is. Wel kan de verlichting per lantaarn uit- of aangeschakeld worden. De aangeschafte DCC decoders van Digirail kunnen naast het aansturen van de servo motoren voor het om te leggen van de wissels ook de wissellantaarn verlichting op afstand in- of uitschakelen.

Passen en meten om het sporenplan op de juiste positie neer te leggen. Foto CdJ
Om de rails en wissels op de juiste plaats te kunnen plaatsen heeft Arnold 1:1 sjablonen geprint waarop de juiste locatie en boogstralen van de wissels en rails zijn aangegeven. De sjablonen worden ook gebruikt om de railbeddingen uit te kunnen zagen met de juiste boogstraal. Zoon Joost is na een reis van 5 weken met zijn vriendin Tanja weer terug uit America dus we kunnen weer hard aan de slag met het verder bouwen van het "Kupferzell" station.
De voor gebouwde raildelen en wissels vinden hun plaats. Foto CdJ.
Bouw en aanleg van 750mm smalspoor.
Om het smalspoor traject te kunnen bouwen volgens de Württembergsche railconstructie heeft de firma Wenz  (bekend van de 1:45 producten) op verzoek van ons een onderlegplaat ontwikkeld welke past bij de Peco code 148 rails. Deze rails hebben de juiste afmeting om het lichtere Württembergsche spoor na te bouwen. In het volgende Blokpost-32 Nieuws presenteren we een prototype van deze rails. De ontwikkelde onderlegplaat heeft 3 bevestigingsgaten waardoor de rails vastgezet kunnen worden met kraagbouten of railspijkers. De benodigde bielzen en wisselhouten zullen in eigen werkplaats worden geproduceerd. We zijn nog op zoek naar betaalbare en passende kraag bouten maar het ziet er naar uit da ASOA deze kan leveren. Worden gebruikt bij de 1:35 militaire modelbouw.
Even een proefje met een paar biels en de nieuwe onderlegplaten. Foto CdJ.

De Wenz 1:32 onderlegplaten voor Württembergsche 750mm smalspoor. Foto CdJ.
Ook voor de nieuwe smalspoor Mallet DRG BR98.633 zijn een machinist en stoker aangenomen. Ook zij zullen worden voorgesteld in het volgende Blokpost-32 Nieuws. Voor het transporteren van de normaalspoor wagens via het 750 mm smalspoor worden eind van dit jaar 2 KM1 rolbokken sets geleverd. In de NEM uitvoering zijn ze al leverbaar maar de Finescale uitvoering vergde een langere levertijd.
Vorderingen schaduwstation.
Voor het schaduwstation zijn inmiddels alle railbeddingen gezaagd van geluiddempend materiaal. Dit was een fluitje van een cent op de zeer handige Proxon cirkelzaag machine. Door het zaagblad onder een hoek in te stellen bereikten we dat de railbeddingen gelijk afgeschuind gezaagd werden. Het schaduwstation biedt behoorlijk wat ruimte om materieel op te stellen. De wissels worden ook bediend met de eerder beschreven servomotoren.

Aangekondigde leveringen.
Carl heeft ook van de "Lokleitung" het bericht gekregen dat er twee bestelde locomotieven binnenkort afgeleverd gaan worden. De geplande levertijd is zoals gewoonlijk wat uitgelopen maar binnenkort zullen door de firma KM1 de DRG BR98 306 "Glaskasten"  en door de firma KISS de DRG BR95 1419 afgeleverd worden. Met de DRG BR95 komen er gelijktijdig ook collega's van Carl en Euwe mee. In het volgende Blokpost-32 nieuws kunnen we ze voorstellen.

Laatste nieuws!! 
Nu ik dit aan het schrijven ben is de KM1 DRG BR98.3 "Glaskasten" afgeleverd de volgende Blokpost-32 nieuws zal daarom snel verschijnen met foto's van deze kleine maar prachtige machine.


CdJ.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten