1:32 Ombouw projecten

maandag 16 september 2013

Blokpost-32 Nieuws 16 september 2013

De bouw van de 1:32 spoorweg gaat gestaag verder. In het laatste Blokpost-32 nieuws gaf ik aan dat bij het verschijnen van de volgende Blokpost-32  nieuws de naam van het station bekend gemaakt gaat worden.

Nu het is zover ik heb er lang over nagedacht en besloten om het kleine station "Kupferzell" te noemen. Tijdens onze vakantie in Duitsland kwamen mijn vrouw en ik bij toeval terecht bij het Hohenloher Freilandmuseum.  In dit overigens zeer fraaie openluchtmuseum is ook een stationsgebouw geplaatst. Dit gebouw stond oorspronkelijk in Kupferzell  is compleet gedemonteerd en weer opgebouwd in het genoemde museum. Fraai gebouw voor een klein station. Uiteraard foto's gemaakt en zelfs van het compleet ingerichte interieur konden we foto's maken. De inrichting was geheel in de jaren 20 stijl compleet met meubels en andere huishoudelijke attributen. 

Aan de muur in de goederenloods waren tekeningen bevestigd met de maatvoering van het stationsgebouw. Ook deze informatie vastgelegd voor je weet maar nooit. 

Na de vakantie en bij het bekijken van de vele foto's die we gemaakt hadden kwam elke keer weer de naam van het station boven en begon ik met de gedachten te spelen om mijn 1:32 station zo te noemen.  Het sporen plan is niet geheel zo als het was maar het gebouw met goederenloods past uitstekend in mijn baan plan. Alle informatie is beschikbaar om het station compleet na te bouwen en in te richten met de meubels enz. Besluit werd genomen het gaat "Kupferzell" worden.


Stationsgebouw "Kupferzell" in het Hohenloher Freilandmuseum. foto CdJ
Tekening aan de muur van de goederenloods. foto CdJ
Inrichting van de woning boven het station. foto CdJ


Stationsgebouw nog op de oorspronkelijke locatie. 
Het gebouw gaan we zelf maken hoe weet ik nog niet maar gaat op dit blog beschreven worden. 

Met de aanleg van de spoorweg gaat het prima een derde 1:6,6 wissel en een aantal S49 raildelen zijn weer besteld bij Fa. Hosenträger. Niet op voorraad dus even wachten. We hebben zelf nog voorraad raildelen om te bouwen de levertijd overbruggen we wel. Inmiddels is er ook een oplossing bedacht voor een degelijke servoaandrijving van de wissels. Deze oplossing wordt binnenkort beschreven op het Blokpost-Nul blog. In de verdere levering van het rollend materieel is ook weer wat vertraging ontstaan. De "Glaskasten" BR98 307 was door KM1 gepland te leveren in september maar is nu verschoven naar november. Ook niet erg want de rails zijn ook nog niet allemaal gelegd.

Inmiddels is alle bekabeling voor het station als schaduwstation aangebracht en kunnen we op 6 plaatsen langs de baan de Lenz LH  regelaars in prikken. Toch wel netjes de afwerking met de LA152 connector modulen.

Voor het schaduwstation zijn er inmiddels Peco Gauge 1 finescale wissels aangeschaft. Bij het testen van deze wissels was er een verrassing die boven water kwam. Om de finescale wagens en locomotief goed door de wissels te laten lopen moest er een aanpassing gedaan worden aan de strijkrails. Oplossing was de strijkrails te demonteren hetgeen simpel kon en de afstand tussen de binnenkant rail en binnenkant strijkrail te verminderen naar 1.8 mm. Omdat deze wissels in het schaduwstation liggen is het puntstuk gelaten voor wat het was. De aangepaste strijkrails zorgen ervoor dat de wielen keurig door het puntstuk lopen. Na vele testen met diverse 2 assige en 3 assige wagons en de BR58 1419 welke zijn uitgevoerd met finescale wielen werkte alles naar behoren. Conclusie de Peco Gauge 1 finescale wissels zijn prima te gebruiken in een schaduwstation na een kleine aanpassing. Een ander onverwacht item kwam ook naar boven namelijk bij het nameten van de spoorwijdte van de Peco Gauge 1 rail bleek dat deze spoorwijdte geen 45.0 mm is maar 44.5 mm. De Fa. Hosenträger S49 rails heeft een spoorwijdte van 45.0 mm. De Peco Gauge 1 rails worden ook in het schaduwstation gebruikt en geven verder geen problemen. 

Ja, en  machinist Carl en stoker Euwe moeten er maar aan wennen dat vanaf deze week hun standplaats "Kupferzell " is geworden. Ze hebben proef gereden op de wissels voor het schaduwstation en zo alvast kunnen wennen aan hun locomotief.

CdJ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten