1:32 Ombouw projecten

maandag 26 mei 2014

Blokpost 32 Nieuws 26 mei 2014

Voortgang "Kupferzell".
Inmiddels zijn van het schaduwstation de eerste sporen aangelegd en bevestigd op de ondergrond. Voor demping van het geluid is een basis railbed aangelegd van ondervloer materiaal wat gebruikt wordt onder laminaat of houten vloeren. De aanleg is verder simpel geen ballast of andere details. Voor de rails in het schaduwstation is gebruik gemaakt van Peco Gauge 1 railmateriaal. De Peco wissels zijn door mij aangepast om een foutloos rijden door deze wissels te waarborgen. De wijziging hield in dat de afstand tussen de strijkrails en de rail verkleind moest worden. Dit is een eenvoudige ingreep. De locomotieven die ik nu heb rijden feilloos door deze wissels. In het schaduwstation worden totaal 4 opstelsporen voor treincombinaties en 2 opstelsporen voor losse locomotieven aangelegd. 5 Wissels zorgen voor de onderlinge verbinding van deze sporen. De totale lengte van het schaduwstation is 6.70 mtr. De totale raillengte te gebruiken als opstelsporen in het schaduwstation is ruim 25 mtr. Hier is dus voldoende ruimte om de treincombinaties op te stellen. De wissels worden bediend d.m.v servo's welke via de Digirails servo decoders gekoppeld zijn aan het Lenz DCC systeem. De servo motoren plus terugmeld - en puntstuk omschakelcontacten zijn gemonteerd op het door mij ontworpen montage frame. Het frame is gefreesd en geboord op de CNC machine en daardoor eenvoudig reproduceerbaar.


Het schaduwstation is voorzien van 2 stuks LA152 connectie panelen zodat het simpel is om de handregelaars bij het schaduwstation in te prikken en zo de treinen te bedienen. De eerste proefrit heeft inmiddels plaats gevonden. De kleine KM1 DRG Kö 1 had de eer om de testrit uittevoeren.


Uitbreiding materieel.
De laatste weken zijn er door KM1 weer wagons uitgeleverd. Ditmaal de openbakwagons O06 "Schwerin" en de klapdekselwagons K06 "Wuppertal". Na wat leveringsproblemen welke overigens perfect opgelost zijn door een medewerkster van KM1 zijn de wagons ingebruik genomen. Van de openbakwagon "Schwerin" is later nog een derde exemplaar bij besteld en geleverd welke uitgevoerd is met een ouder type scheenplaten en stangenbuffers.

De nieuwe K06 "Wuppertal" wagon. foto CdJ

Carl en Euwe bekijken de nieuwe O06 wagon "Schwerin" foto CdJ
Er is ook weer een machinist in dienst gekomen met als standplaats "Kupferzell". De machinist Manni welke dienst gaat doen op de DRG BR98.3 "Glaskasten" heeft inmiddels zijn plaats gevonden bij Carl en zijn collega's. De BR98.3 is een kleine locomotief welke uitgerust is voor 1 mans bediening. Manni zal zonder stoker zijn diensten moeten doen. Dit zijn tekenen van de eerste bezuinigingen op de lokaallijnen.

De kleine DRG BR 98.3 de machine waar Manni dienst op gaat doen. Foto CdJ
Bediening van spoorlijn.
We komen nu steeds dichter bij het moment dat er een keus gemaakt moet worden hoe we de spoorlijn gaan bedienen. Als basis wordt alles uitgevoerd met het DCC systeem. Dit betekent dat ieder wissel, sein enz. aangesloten is via een decoder aan het Lenz DCC systeem. Het meest interessant is om een mechanische hendelinrichting te bouwen welke gekoppeld wordt aan het DCC systeem. In dit mechanische systeem zouden dan de onderlinge vergrendelingen “interlocking” tussen de wissels en de seinen worden ingebouwd. Er moet nog wat studie verricht worden maar in de komende tijd volgt over dit interessante onderwerp meer in formatie.


Elektrische locomotief E32.
Zoals al eerder vermeld werd zal station "Kupferzell" voorzien worden van bediening met electrische tractie. De DRG heeft locomotieven van het type E32 aangeschaft. Machinist Carl en zijn collega's waren uitgenodigd om de in aanbouw zijnde locomotieven te komen bekijken bij de fabriek. Ze waren onder de indruk van deze machine. De levering zal nog even op zich laten wachten maar aan het einde van dit jaar zal de levering plaats vinden. Over de toe te passen bovenleiding constructie is nagedacht en zal t.z.t geplaatst worden.  Wel een E-loc maar geen bovenleiding nu dat gaat niet. Kennis over de bouw van bovenleiding is opgedaan bij de bouwer van de bovenleiding bij de 1:32 spoorweg "Lauscha".

Prototype KM1 E32  foto KM1
Spaakwielen voor finescale.
In de periode waarin gereden wordt waren er ook nog wagons uitgerust met spaakwielen. Om een betaalbare oplossing te zoeken heeft Arnold een aantal 1:32 spaakwielen welke geproduceerd worden door Slater’s plasticard uit Engeland laten komen om deze te testen op de finescale baan. Nu bleek al snel dat de wielen voldoen aan de finescale norm maar dat de as lengte en diameter van de astappen niet van de juiste maatvoering zijn om te passen in Märklin wagons, logisch Slater’s houdt de Engelse maten aan. Arnold heeft na wat meet- en onderzoekwerk een tekening gemaakt van een as die wel precies past in de Märklin wagons en er een aantal laten produceren in Engeland. Zelf heb ik nu de DRG gaswagon van Märklin voorzien van deze Slater´s wielen met de ASdesign assen. Na het zwarten van de wielen ziet het er prima uit en de wagen loopt uitstekend door de finescale wissels die op “Kupferzell “zijn toegepast.

Slater's Finescale spaakwiel  foto CdJ.
Cor de Jong

Geen opmerkingen:

Een reactie posten