1:32 Ombouw projecten

zondag 24 augustus 2014

Blokpost 32 Nieuws 24 augustus 2014

Ditmaal een korte update van de vorderingen bij de bouw van het station "Kupferzell". Inmiddels zijn er weer rails samengesteld en raildelen gelegd op de baan.
We hebben weer voor tien raildelen onderdelen binnen gekregen we kunnen dus weer voort. Het wachten is nu nog op de 1:6,6 wissels die nog ontbreken op het station. Is nog niet zo heel erg, want er is genoeg te doen met de aanleg van het station.

Inmiddels kan er ook wat gereden worden met het materieel en dat is toch wel heel leuk. Met de zware 1:32 machines is het rijden een hele prettige aangelegenheid. Als je met spoor 0  bezig bent ervaar je al de massa van het materieel maar met spoor 1 is dit nog even een paar stappen meer. Het gewicht van de locomotieven en de wagons maken dat je echt met een trein bezig bent. Een geweldige ervaring. Als het even kan ben ik iedere avond wel even aan het rangeren met de locomotieven en de wagons.

Bebouwing.
De bovenstaande foto geeft alvast een indruk van de bouw van de baan. De fijne S49 rails en de details maken dat de locomotieven en wagons tot hun recht komen en de rails niet overheersen. De "boom" op de achtergrond is even neergezet om gevoel te krijgen hoe gaat het er uitzien. Op de achtergrond rechts is het begin te zien van wat de lokale brouwerij moet worden. Om een gevoel te krijgen hoe het in dimensies er komt te zien maak ik van foamboard even wat stilistische voorbeelden om te kunnen beoordelen wat het effect zal zijn op het geheel als een gebouw echt gebouwd is. Ik moet zeggen dit geeft een behoorlijk ruimtelijk inzicht en voorkomt dat je de baan gaat volproppen met alles wat er te koop is. Zoals nu gepland zullen er maar ongeveer vier gebouwen geplaatst worden op de modelbaan t.w. locomotieven werkplaats, seinhuis, stations gebouw en de brouwerij. Heel veel modelbanen worden volgestouwd met gebouwen en gebeurtenissen, dit ga ik hier niet doen er moet een natuurlijke balans zijn tussen de beschikbare ruimte en de te plaatsen gebouwen. Dit geldt overigens voor alle schalen.


Hier is te zien hoe de achtergrond gevuld wordt door een brouwerij."Kupferzell" is in mijn voorstelling een klein dorp, waar geen zware industrie is, maar wel een brouwerij, die het bier produceert voor de lokale liefhebbers en omstreken. Dit verklaart de laad- en losweg die er komt bij het station. De houten paal links, is de voorstelling van een schoorsteen die er komt en sluit aan bij het ketelhuis. In het midden komen de koperen ketels waarin het brouwproces plaats vindt en rechts de opslag voor de vaten en een laadperron waar vrachtwagens of paard en wagen de biervaten kunnen laden en naar de klant of naar het station brengen om verzonden te worden per spoor. Het stationsemplacement ligt in een flauwe boog, dit zorgt voor een natuurlijk effect en is mooi om te zien. 

Bovenleiding.
Ook is er een eerste stap gedaan om een gedeelte van het station te voorzien van bovenleiding. Inmiddels is de eerste bovenleidingmast gebouwd. Het type is een mast type DRG 1928. De mast is gebouwd uit een bouwpakket van Fiedler en geheel uit messing. Best een aardig werkje wat je moet zelf alle gaatjes boren om de klinknagels te plaatsen een kruistafeltje is een welkom hulpmiddel voor deze bewerking. 


DRG 1928 bovenleiding mast. foto CdJ
Het is een uitdaging om bovenleiding te gaan bouwen, maar de 1:32 modelbaan "Lauscha" van een aantal bekende Belgische modelbouwers is een voorbeeld dat het prima kan. Ik heb de constructie van de bovenleiding dan ook heel goed bekeken op de laatst gehouden Intermodellbau te Dortmund. Ook werd door de modelbouwer die de bovenleiding had gebouwd een duidelijke toelichting geven en een contact waar ik met vragen terecht zou kunnen. Ook MIBA Report 2/2007  "Elektrische Fahrleitungen" van Bernd Zöllner en Bruno Kaiser ( Best. Nr 15087243 ISBN 978-3-89610-243-0) geeft heel veel inzicht hoe de bovenleiding rond 1930 eruit zag. Als de bestelde E32 geleverd gaat worden dan zal een toch een stuk bovenleiding moeten zijn om deze prachtige elektrische locomotief tot haar recht te doen komen. Ik heb nooit iets met bovenleiding gedaan, want ik had geen elektrische locomotieven bij mijn H0 of 0 modelbanen. Nu zie ik ook schoonheid en de techniek van de oude elektrische locomotieven die niet onderdoet voor de stoomlocomotieven vandaar de E32. Mijn wens is ook nog de aloude E71.
DRG BR 98.3 komt het station binnen met de personentrein. Foto CdJ

Een klein video filmpje voor de sfeer:  BR95 037 komt station binnen met goederentrein

CdJ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten