1:32 Ombouw projecten

donderdag 7 mei 2015

Blokpost 32 Nieuws 7 mei 2015.

Er wordt hard gewerkt aan het emplacement en station Kupferzell.

750mm smalspoor.
Een groot aantal bielzen en wisselhouten zijn er gemaakt en al aangebracht op het smalspoor traject. Het eerste wissel is in aanbouw. Totaal moeten er 8 wissels en 1 Engels wissel gebouwd worden leuk werk en door zelfbouw blijven de kosten beperkt. Het complete sporenplan voor de smalspoorlijn is uitgewerkt en uitgezet op de oppervlakte die beschikbaar is. Het ziet er naar uit dat het allemaal klaar is voordat er smalspoormaterieel geleverd gaat worden.We moeten het nu nog doen met de prachtige TssD Mallet 99 633 en wat rolbokken. De locatie van de overlaadplaats om de normaalspoor wagons op de rolbokken te laden is ook bepaald. Van de bestelde DRG 99 64-71 VI K smalspoorlocomotief is er inmiddels door de leverancier een prototype getoond afwachten wanneer er geleverd gaat worden. Dit zal nog wel even duren denk ik.
TssD Mallet en een transport op rolbokken. Foto CdJ.


Smalspoor wissel in aanbouw. Foto CdJ.


De bielzen smalspoor rechts naar station links naar goederen verlading. Foto CdJ.
Normaalspoor.
Het ziet er naar uit dat er binnenkort de finescale S49 wissels leverbaar zijn om het Kupferzell sporenplan compleet te maken vingers crossed en hopen dat er geen kink in de kabel komt. Aangeven is dat er in Augustus geleverd kan gaan worden als dit werkelijk gebeurt dat kan voor het einde van dit jaar het Kupferzell emplacement eindelijk compleet zijn en kunnen we met de afwerking beginnen.Het noodzakelijke schaduwstation is geheel gereed en de wissels zijn allemaal dmv servo's bedienbaar. Er is nu genoeg opstelruimte voor de treinen die rijden van en naar Kupferzell. Vier sporen van ongeveer vijf meter voor treinsamenstellingen en twee kleine van twee meter om locomotieven op te stellen.

Locdepot en draaischijf.

Door wat extra ruimte te creëren is er de mogelijkheid ontstaan om een locomotieven depot met draaischijf en een aantal opstelsporen te realiseren. De keus is gevallen om een 19 mtr. draaischijf( 1:32 ca 60cm) te gaan bouwen. Dit type draaischijf heeft voldoende lengte om locomotieven welke dienst doen op Kupferzell te draaien. De mogelijkheid om locomotieven te draaien en op te stellen geeft weer een extra dimensie aan de spoorweg. Ook ontstaat er wat meer ruimte voor de gastrijders hun locomotieven te kunnen neerzetten. Maar alleen finescale machines kunnen rijden op de spoorweg. Materieel volgens de NEM norm welke praktisch overal gehanteerd wordt kunnen helaas niet rijden op de finescale baan. Dit is een principe keuze.


Materieel.
Onlangs is van de vorig jaar bestelde KISS ketelwagons er nu 1 geleverd. De wagon van WiFo is van 1938 met een DRG registratie. De KISS ketelwagon met de 3 compartimenten laat nog op zich wachten maar zal volgens de laatste bekende informatie in Juni geleverd worden. DRG ketelwagons zijn dungezaaid en helaas heeft MBW de aangekondigde 4 assige DRG ketelwagen niet geproduceerd. 

KISS DRG Ketelwagon Wifo. Foto CdJ
Ook ziet het er naar uit dat in Juni de E32 van KM1 geleverd gaat worden het prototype welke al te zien was op de afgelopen beurzen belooft veel goeds een overdaad aan details en een super uitvoering.
Een tweede elektrische locomotief is inmiddels ook besteld na veel wikken en wegen is besloten om voor de DRG E71 te kiezen. Deze in de jaren 20 gebouwde locomotief heeft een fantastische uitstraling is compact en zeer bruikbaar op de kleine spoorweg. Deze fraaie locomotief gaat geproduceerd worden door Locomotive Manufactory Austria  (Spur 1-at) en het beloofd een supermodel met veel details te gaan worden. Het viel me op dat er maar weinig recensies te vinden zijn over de bovengenoemde leverancier. Gelukkig konden we de directeur van dit bedrijf spreken tijdens de afgelopen Intermodellbau in Dortmund en zo meer te weten komen over de visie en kwaliteit van dit Oostenrijkse bedrijf.
De bijzondere maar compacte DRG E71.
Bebouwing.
Van de gebouwen welke geplaatst gaan worden op de spoorweg worden eerst modellen gemaakt van foambord. Dit doe ik om een gevoel te krijgen van de dimensies en wat het effect is op de spoorweg. Als alles goed lijkt dan worden de gebouwen gebouwd uit verschillende materialen. Veel gebouwen worden er niet geplaatst want overdaad schaadt en ik wil dit absoluut voorkomen.
Duidelijk is de ruime boog te zien waarin het station ligt. Foto CdJ 

Zicht in Zuidelijke richting. Foto CdJ
Signalisatie.
Om het complete spoorwegsysteem veilig te kunnen bedienen en voorkomen dat er onjuiste sein en wisselstanden worden ingesteld gaan we een seinpost bouwen waarmee de seinen en wissels bediend kunnen worden. Bijzonder is dat de te bedienen seinen en wissels mechanisch onderling vergrendeld worden. Er is nog behoorlijk wat uitzoek werk te doen voordat de bouw kan gaan beginnen. Als alles klaar is gelden de seinen en mogen deze niet worden genegeerd door de rijders op de spoorweg. Ook weer een interessant en leerzaam project. Het wachten is op de nieuwe Lenz interface waarmee je in- en output signalen kunt koppelen aan de Lenz X-Bus.


Hoe gaat het nu met Carl, Euwe en hun collega's?
Carl en Euwe rijden nog steeds met hun machtige BR 58 1419 de goederentreinen naar en van Kupferzell. Zij volgen de uitbreiding van het emplacement op de voet en zijn al even gaan kijken bij de bouw van de grote locomotievenloods. Ook een uitnodiging om het prototype van de E32 te bekijken bij de leverancier hebben zij met beide handen aangepakt. De moderne E32 zal na levering in dienst zal worden gesteld in Kupferzell. Carl heeft ook grote interesse in de bouw van het 750mm smalspoor traject en gaat als alles klaar is zeker een dienst doen op de TssD Mallet. Er wordt inmiddels proef gereden met de locomotief en rolbokwagens. Carl en Euwe zijn ook zeer enthousiast nu er besloten is om ook een locomotievendepot plus draaischijf gebouwd gaat worden. Ze kunnen na einde dienst de BR58 1419 op het depot zetten en lekker naar huis gaan. Van de bedrijfsleiding heeft Carl vernomen dat er in de toekomst ook regelmatig de E71 16 naar Kupferzell zal komen met goederentreinen. Deze treinen kunnen voor verder transport over de nog niet geëlektrificeerde lijnen getrokken worden door de BR58 1419 of de BR95 037. Machinist Otto en stoker Heinrich zijn erg blij met hun BR95 037. De kleine BR98 306 is het domein van machinist Manni de locomotief is sterk genoeg om de korte personentrein van en naar Kupferzell te trekken. Machinist  Manni moest wel wennen aan de 1 mans bediening van de locomotief maar nu loopt het allemaal gesmeerd. Het rangeerwerk op het station wordt uitgevoerd door de kleine Kö 1 de vanuit de cabine te bedienen koppeling werkt naar grote tevredenheid van machinist Hagen en rangeerder Günter. Machinist Ludwig en stoker Hans zijn regelmatig bezig om met de TssD Mallet  98 633 proef te rijden op de nieuw aangelegde smalspoorrails. Stationsbeambte Gretel kijkt uit naar het nieuwe stationsgebouw het ontwerp is klaar dus er zal binnenkort wel gebouwd gaan worden. Allen kijken zij uit naar hun nieuwe collega welke de E32 gaat bedienen. De toekomstige collega is nu in opleiding en zal meekomen met de levering van de nieuwe locomotief.

Algemeen.

Op de sporen die gereed zijn en van en naar het schaduwstation wordt bijna dagelijks gereden. Het Lenz DCC systeem functioneert uitstekend, incl. het bedienen van de seinen en de met servo's te bedienen wissels. En het is telkens weer een ervaring om met de zware machines te rijden.

Cor de Jong


Geen opmerkingen:

Een reactie posten