1:32 Ombouw projecten

zaterdag 13 juli 2013

Blokpost 32 Nieuws 13 juli 2013

Vakantie is weer voorbij en er is ook weer nieuws van Blokpost-32. 

Voor machinist Carl en stoker Euwe was het een bijzondere week. Er werd een smalspoor locomotief voor afgeleverd en natuurlijk wilden zij daar meer van weten. De loc is gebouwd voor het 750mm smalspoor traject. Indrukwekkend zo'n machine op het smalle spoor. Carl bekeek de machine en klom direct op de voetplaat om te zien hoe je nu zo'n locomotief met 4 cilinders moet gaan bedienen. Euwe zag het al voor zich hier zal ik wel veel moeten stoken om druk te houden zodat Carl genoeg stoom heeft om te kunnen rijden. Maar gelukkig valt het allemaal mee deze locomotief heeft 2 hoge en 2 lage druk cilinders en zou heel zuinig moeten zijn met de verbruikte stoom. Nu Euwe moet het allemaal nog maar zien eerst zien en dan wil hij het wel geloven. 

De nieuwe DRG 99 633 Tssd Mallet. foto CdJ
Het is een sublieme machine geleverd door KM1 voorzien van finescale wielen, verende en gelagerde assen, flexibele luchtslangen, natuurgetrouwe smalspoor koppelingen, prachtige mechaniek en voor de stroomafname is op een aantal assen het splitaxle systeem toegepast. Geen power pickups meer maar stroomafname via de lagers. ESU soundecoder met mooi bij deze loc passend geluid, led verlichting en veel details. Compleet gebouwd uit messing en andere edelmetalen. De uitvoering past in de periode 1920 -1930 DRG met messing nummerborden en DRG verlichting. Het is gewoon een plaatje om te zien.

De spoorbaan waar de smalspoorlocomotief op komt te rijden moet nog worden gebouwd maar het ontwerp is er inmiddels. Er er komt een installatie om standaardwagons op rolbok wagens te zetten zodat ze op de 750mm smalspoorbaan vervoerd kunnen worden. Daarover later meer.

Voorbeeld rolbok installatie. foto CdJ
Inmiddels is ook Gretel langs gekomen zij gaat later werken op het nieuw te bouwen station en kwam even langs om te zien wat er nu allemaal gebouwd gaat worden en kennis te maken met Carl en Euwe. Ook Gretel keek met bewondering naar de nieuwe smalspoor locomotief met al zijn stangen en andere technische inrichtingen. 
Carl en Gretel in gesprek. foto CdJ
Carl die inmiddels de boeken van de locomotief had doorgelezen probeert aan Gretel uit te leggen hoe deze nieuwe machine werkt en wat ze er mee kunnen doen als het station in bedrijf gaat. Er zijn nog machinisten en stokers nodig voor de bemanning van dit station want Carl en Euwe hebben de machtige BR 58 1419 al toegewezen gekregen. Tijdens het gesprek geeft Gretel aan dat ze op het hoofdkantoor heeft gehoord dat er ook zo'n nieuwe machine gaat komen die elektrisch werkt. Ze had zo'n locomotief al eens gezien op de hoofdbaan. Nu Carl en Gretel die zullen elkaar zeker wel tegen komen als het station klaar is en er gewerkt moet gaan worden.

De komende tijd gaat er hard gewerkt worden aan het sporen plan van het station. Een naam moet nog worden bedacht maar in de volgende Blokpost 32 nieuws zal deze bekend gemaakt worden. En Gretel heeft het goed gehoord er zal ook bovenleiding komen op het station want ook een DRG E32 is inmiddels besteld bij KM1. Wanneer deze geleverd gaat worden weten we niet maar deze kleine 1'C1' elektrische locomotief past precies in het plaatje wat we voor ogen hebben. En die oude elocs hebben toch een karakteristieke uitstraling met hun koppelstangen en grote motoren. 

Carl heeft inmiddels ook behoorlijk wat gereedschap. foto CdJ
De locomotieven loods moet nog worden gebouwd maar de eerste leveringen van gereedschap hebben al plaats gevonden. Fraai werkbankje met verschillende nauwkeurig nagemaakte gereedschappen. Set wordt geleverd door Dingler.
CdJGeen opmerkingen:

Een reactie posten