1:32 Ombouw projecten

donderdag 30 oktober 2014

Blokpost 32 Nieuws 30 oktober 2014

Voortgang bouw station Kupferzell.
Inmiddels is de bouw van het station Kupferzell weer gevorderd. Na de Sinsheim show werden er gelukkig weer onderdelen geleverd om S49 raildelen samen te kunnen stellen en konden de sporen verder gelegd worden. Elk S49 raildeel neemt wel wat tijd in beslag om samengesteld te worden maar het resultaat is dan ook prachtig.

Gebouwen in planning en uitvoering.
Bij een station horen gebouwen en moeten passen in het geheel. Aan de zuidzijde van het station komt een 2 sporige locomotievenloods waar de kleine machines zoals BR98.3 “Glaskasten” en de BR98.8 ( welke overigens nog geleverd moet worden) enz. verzorgt kunnen worden.  De locomotievenloods wordt in eigen beheer gebouwd. De bouwmaterialen zijn MDF plaat als basis en hardhout profielen welke we zelf zagen in de maatvoeringen die nodig zijn. De wanden worden uitgevoerd met balken frame en pleisterwerk zoals voorkomt in het Zuiden van Duitsland. Als gebouw op de achtergrond is gekozen om een bierbrouwerij te bouwen. Deze brouwerij zal niet geheel compleet gebouwd kunnen worden maar de ruime voorzijde met een ketelhuis, de ruimte waar de brouwketels staan en een expeditie zullen zo gedetailleerd mogelijk worden gebouwd. Het stationsgebouw en seinhuis zullen ook nog volgen. Het stationsgebouw van Kupferzell is uitgebreid tijdens een vakantietrip gefotografeerd met daarbij ook de complete inrichting van de woning boven het station.
Locomotievenloods in aanbouw. Foto CdJ.

Kijkje in de locomotievenloods. Foto CdJ.
Nieuw geleverd materieel.
De laatste weken is er ook weer wat rollend materieel geleverd, lang op gewacht maar uiteindelijk toch gekomen. Van de bekende gesloten goederenwagon G10 zijn twee uitvoeringen aangeschaft een beremde en een onberemde uitvoering. Deze wagons zijn gebouwd in de classic uitvoering dit houdt in een combinatie van messing frame en kunststof bovenbouw. De gedetailleerde bovenbouw is verder uitgevoerd met messing onderdelen zoals lantaarnijzers enz. De wielen zijn in de finescale uitvoering. Uiteraard zijn de assen kogelgelagerd en verend uitgevoerd. Mooie in het DRG tijdperk passende wagons voor een redelijke prijs. De leverancier van deze wagons is KM1. 
KM1 DRG Gesloten goederenwagon G10. Foto CdJ.
KM1 DRG Gesloten goederenwagon G10 onberemd. Foto CdJ.

Märklin DRG Gesloten goederenwagon Oppeln. Foto CdJ.

Märklin DRG gesloten goederenwagen Oppeln detaillering remwerk. Foto CdJ.
Van Märklin is een gesloten goederenwagon van het type Oppeln aangeschaft. Ook hier een combinatie van metaal en kunststof als bouwwijze. Märklin heeft geen finescale wielen in het leveringsprogramma daarom is deze wagen door mij voorzien van de mooie finescale wielen van het fabricaat Nolte. Uiteraard zijn de buiten proportionele Märklin koppelingen direct vervangen door op schaal schroefkoppelingen. Losse onderdelen zijn bijgelverd om het remwerk compleet te maken na verwijdering Märklin koppelingen. Een leuke klus is ook het verder detailleren van modellen zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van remslangen en stoomkoppelingen aan de Märklin 3 assige DRG bagagewagen. De onderdelen zijn geproduceerd door Fa. Dingler en geleverd door ASOA. ASOA is een firma die al dit soort kleine onderdelen welke geproduceerd worden door diverse leveranciers kan leveren. Voor de senior spoornullers onder ons ASOA is te vergelijken met het vroegere Home of 0 Gauge in Londen.

Fa. Dingler onderdelen luchtslangen en stoomkoppelingen. Foto CdJ.
Luchtslangen en stoomkoppeling gemonteerd op de bagagewagon. Foto CdJ.
Hoe gaat het nu met Carl, Euwe en hun collega’s?
Inmiddels zijn een aantal sporen in het schaduwstation en zuidelijke gedeelte van het emplacement in bedrijf en kan er gereden worden met de machines. Carl en Euwe rijden met de BR 58 1419 de goederentreinen vanuit het dal naar Kupferzell. Ze zijn erg blij met hun machine. Maar ze weten ook dat de lijn gemoderniseerd zal gaan worden en er zo’n nieuwe elektrische locomotief van het type E32 is aangeschaft om de goederentreinen naar Kupferzell te brengen. De eerste mast waaraan de bovenleiding gemonteerd gaat worden is reeds geleverd. Maar voorlopig kunnen ze nog met hun BR58 op de lijn rijden want ook nu is er weer een vertraging in de levering van de nieuwe machine. Ook weet Carl nog niet of hij omgeschoold gaat worden om op zo’n nieuwe elektrische machine zijn dienst te gaan doen. Hij wacht het wel af. Voor de personendienst is de BR98 306 “Glaskasten” nu volledig in bedrijf, er waren wat aanloop problemen maar deze zijn allemaal opgelost. Manni, de vaste machinist op deze kleine maar fijne machine, is blij met zijn diensten. Voor Manni is het wel wennen om alleen op de voetplaat te staan. De mechanische stoker doet het goed. Machinist Otto en stoker Heinrich bemannen de zware BR95 037 deze locomotief brengt ook goederentreinen naar Kupferzell. De kleine rangeerlocomotief Kö 0213 wordt bemand door machinist Günter en rangeerder Hagen. Het noordelijke deel van het emplacement is nog niet afgebouwd hierdoor is er na aankomst van een personentrein behoorlijk wat rangeerwerk te doen voor Günter en Hagen. Als de noordelijke wissels aangelegd zijn kan bij binnenkomst van een personentrein de BR98 306 omlopen dit vereenvoudigd in de toekomst het aantal rangeerbewegingen.

CdJ.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten